Cykl podcastów. Gotuj się na zmiany w odżywianiu dzieci i młodzieży!

Zapraszam do odsłuchania pięciu upakowanych praktyczną wiedzą odcinków o odżywianiu i zdrowym stylu życia, które miałam przyjemność współprowadzić. “Gotuj się na zmiany” to program edukacyjny, skierowany do uczniów szkół podstawowych (12-15 lat), nauczycieli i rodziców, ukierunkowany na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Czyli już na wstępie teoretycznie wiemy, że warto bo cel jest szczytny. A teraz pozwól, że wyjaśnię dlaczego te nagrania mają tak dużą wartość.

Poniżej odcinek z udziałem gościa – Pana Belfra. Pan Belfer jest nauczycielem (jak sama nazwa wskazuje 😉). Najogólniej ujmując rozmawialiśmy o tym w jaki sposób szkoła może pomóc dziecku w kształtowaniu zdrowych nawyków – żywieniowych, aktywności fizycznej, marnowania żywności. Punkt widzenia nauczyciela i rodzica, bo Pan Belfer ma również dwóch synów.

W tym odcinku rozmawiamy o:

  • Jak w czasach edukacji zdalnej uczyć o zdrowym odżywianiu?
  • Czy dzieci mogą używać aplikacji dietetycznej do praktycznej edukacji żywieniowej?
  • Jak zaprosić najmłodszych do autorefleksji w temacie ich wyborów żywieniowych?
  • Jakich strategii edukacyjnych używać, by uczyć dzieci zdrowego żywienia od pierwszych lat życia?
  • Czy ukrywać słodycze? Czy słodycze mogą być traktowane jako nagroda raz na jakiś czas?
  • Co to znaczy, że “zakazane smakuje najlepiej”?
  • Dlaczego dzieci powinny mieć decyzyjność w zakresie swoich posiłków?
  • Czy wody smakowe to dobry wybór?
  • Co dzieci jedzą w szkole teraz, a jak było kilkanaście lat temu? Perspektywa nauczyciela 🙂
  • Jak programy edukacyjne dają szansę zbudowania świadomości u młodych ludzi i przekazywanie jej dalej, swoim rodzicom i w przyszłości ich dzieciom,
  • Jak edukować, gdy sami nie jesteśmy idealnym przykładem osoby żywiącej się zdrowo?
  • Jakie przekąski Pan Belfer zabiera ze sobą do pracy?

Kolejny odcinek z udziałem gościa – 13-letniej Sonii Rudolf, finalistki MasterChefa Juniora z 2020 roku. O rozwijaniu pasji, które mają wpływ na dobre nawyki – Sonia oprócz gotowania jest też aktywną piłkarką (znaczy, gra w piłkę nożną). Rozmawiamy o zdrowej diecie, zdrowym gotowaniu i zdrowym ruchu. Towarzyszy nam mama Sonii – Julita, dorzucając perspektywę rodzica, którzy gotuje mniej niż jego nastoletnie dziecko!

W tym odcinku rozmawiamy o:

  • Dlaczego niektóre dzieci uwielbiają rybę, a inne jej nie znoszą – o nawykach wyniesionych z domu,
  • Z czego to wynika, że Sonia lubi próbować i eksperymentować w kuchni i jak polubiła brukselkę?
  • Co zrobiła mama Sonii, by zachęcić córkę do edukacji kulinarnej?
  • Czy warto gotować osobne posiłki dla dzieci?
  • Co wybierać w restauracji na rodzinnym obiedzie?
  • Jak Sonia radziła sobie z trudnościami na początku swojej nauki gotowania, gdy miała zaledwie kilka lat?
  • Jaki wpływ na jedzenie ma granie w piłkę i wskazówki trenera sportowego?
  • Co jeść przed i między treningami?
  • Czy Sonia zawsze i wszędzie je zdrowo?
  • Co zrobić, gdy mama je mięso, a tata jest wegetarianinem?
  • Kiedy wyrabiają się kubki smakowe?
  • Czego Sonia nauczyła się podczas udziału w MasterChef?
  • Jak zacząć gotować, gdy nic nigdy się nie gotowało samemu? Jakie przepisy na start?
  • Jak dziecko może przekonać rodziców do spróbowania nowych przepisów w kuchni?
  • Dlaczego warto brać udział w rodzinnych kursach gotowania online?

I trzeci odcinek, który miałam okazję poprowadzić  z udziałem blogera Łukasza Gluzy – o świadomości żywienia i o tym, jak jego pokolenie żywiło się kilka lat temu, a jak dzisiaj z większą wiedzą i mądrością życiową konstruuje swój jadłospis. Drugim wątkiem jest presja rówieśnicza w temacie żywienia – jak młodzi ludzie dopasowują się kulinarnie do swoich znajomych, jak porównują nawyki wyniesione z domu. A przede wszystkim, miło mi było słuchać reprezentanta młodego pokolenia i wyraźnie widzieć, że rośnie świadomość tego co i po co robimy ze swoim ciałem. 

W tym odcinku rozmawiamy o:

  • Skąd u Łukasza zainteresowanie zdrowym jedzeniem i wegetarianizmem?
  • Dlaczego Łukasz przestał jeść mięso? Jak się czuł po odstawieniu mięsa?
  • Jak rodzina zareagowała na wegetarianizm Łukasza?
  • Jakie błędy popełnił Łukasz w przeszłości i dlaczego poszedł do dietetyka?
  • Jaką rolę pełnią leki i suplementy w zmianie diety?
  • Skąd Łukasz bierze inspirację na przepisy w kuchni?
  • Jak Łukasz radził sobie z hejtem i negatywnymi komentarzami w internecie?
  • Jak działa presja rówieśnicza i jak sobie z nią radzić?
  • Czy zmieniła się dieta młodzieży, którą widać na szkolnych korytarzach?
  • Jak instagram i social media wpływają na wybory żywieniowe młodzieży?
  • Czy można jeść za mało? Jak sobie z tym radzić?
  • Jak dieta wpływa na samopoczucie młodego człowieka?
  • Jak jeść regularnie i znaleźć czas na gotowanie między lekcjami zdalnymi i sprawdzianami?
  • Czego Łukasza nauczyły błędy w kuchni? Jak sobie z nimi poradził?
  • Jak Łukasz planuje zakupy, które produkty zawsze musi mieć w kuchni?
  • Jak zdrowie odżywianie wpłynęło na kondycję fizyczną i umysłową Łukasza?

A na koniec dwa odcinki, które dla odmiany poprowadziłam nie ja, ale Paulina Nawrocka – Olejniczak z podcastu Zabawy Jedzeniem. Poranna gonitwa – mycie, śniadanie, szykowanie do szkoły, zrobienie śniadania, na które dziecko kręci nieco nosem i zjada raczej niechętnie, jeśli w ogóle… a do tego drugie śniadanie do szkoły, które czasem wraca z dzieckiem do domu. Pożywne, zdrowe jedzenie często jest mniej zachęcające niż kolorowe słodycze, czy gotowa, kupna przekąska. Jak więc sprawić, by dzieci chętnie jadły przygotowane przez nas, wartościowe dania? Z pomocą przychodzi kreatywna śniadaniówka. Dowiecie się w jaki sposób szykować posiłki dla dzieci, by były wartościowe, kolorowe i zachęcające a o wszystkim opowie dr Kasia Zadka.

Dzieci z reguły lubią jedzenie. Wybierają najchętniej to smaczne, ale czy na pewno najbardziej wartościowe? Często też ich ulubione menu jest bardzo ograniczone, przez co ciężko zadbać o dostarczenie im wszystkich składników odżywczych, których potrzebują ich młode ciała (i głowy!). Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe u dzieci i przede wszystkim – w jaki sposób można im skutecznie zapobiegać? Posłuchaj w ostatnim odcinku z serii Pojdaduszki!